Ummah Terus Dizalimi, PMIUSM Seru Mahasiswa Prihatin

Meneliti rentetan peristiwa yang berlaku di Syria, kekejaman dan kezaliman berlaku dengan mudah. Umat Islam di seluruh pelosok dunia kebanyakannya seolah-olah berpeluk tubuh daripada bertindak. Kacamata utopia umat Islam melihat kemenangan sukar dan mustahil untuk didapati. Sedang kita yang berkata ini tidak sedar, bahawa kita perlu bertindak.

Ucapan Tahniah dan Syabas Kepada Bakal Mahasiswa yang Mendapat Tawaran ke USM Sidang 2012/2013

Wahai sahabat-sahabat baru yang bakal menempuh alam kampus beberapa bulan lagi, ingatlah bahawa alam kampus ini penuh cabaran dan dugaan. Bagi yang berjaya membawa diri dengan baik, alhamdulillah, teruskan usaha sehingga ke gerbang jaya. Jangan jadikan kebebasan di alam kampus satu tiket untuk anda bersosial lantas melupakan matlamat untuk menuntut ilmu.

Peristiwa Nuzul Quran

17 RAMADHAN- merupakan suatu tarikh penting bagi kita sebagai umat islam kerana pada tarikh inilah berlakunya peristiwa Nuzul Quran.Peristiwa ini sentiasa menjadi iktibar kepada kita kerana dengan peristiwa inilah zaman Jahiliyyah disinari dengan cahaya , kesesatan diganti dengan kebenaran dan umat yang bertuhankan hawa nafsu berubah bertuhankan Allah yang Maha Esa.

Kenyataan Rasmi PMIUSM Berkenaan Hedonisme dalam Himpunan Jutaan Belia 2012

Islam tidak melarang ummatnya untuk berhibur tetapi haruslah mengikut batas-batas syariat yang telah ditetapkan. Amalan percampuran lelaki dan perempuan sambil menampilkan artis yang jelas sekali tidak menutup aurat malah melalaikan jiwa muda remaja adalah bercanggah sama sekali dalam syariat Islam.

Organisasi Pimpinan PMIUSM Sidang 2012/2013

"Dan hendaklah ada di kalangan kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada makruf dan mencegah dari yang mungkar, merekalah orang-orang beriman.” : Ali Imran, 104

Saturday, December 24

MENGAPA UMAT ISLAM MASIH SANGSI DENGAN HUKUM HUDUD?

         Pandangan Mahasiswa/i Universiti Sains Malaysia tentang Hudud


Baru-baru ini, kita digemparkan dengan dua buah video yang berkisarkan “Sembang Rakyat” di laman YouTube secara terang-terangan menghina hukum hudud. Saya mengecam dan amat kesal di atas sikap pihak yang sanggup merendah-rendahkan hukum Allah hanya kerana perbezaan pandangan politik. Persoalannya, mengapakah mereka tidak mengkaji terlebih dahulu mengenai hukum hudud yang jelas datangnya daripada Allah s.w.t melalui kitab suci Al-Quran? Bagaimanakah perlaksanaannya? Dan sudah pasti apa yang Allah tetapkan kepada hamba-hamba-Nya pasti tersirat berbagai hikmah yang memberi kemaslahatan kepada umat manusia.
            Agama Islam sememangnya sebuah agama yang menyeluruh dalam pelbagai sudut kehidupan insan. Oleh itu, dari aspek perundangan Islam, terdapat tiga jenis hukuman dalam kesalahan jenayah yang dilakukan oleh seseorang Muslim. Antaranya ialah hukuman hudud, qisas (bunuh balas) dan takzir. Segala hukuman ini termaktub dalam kitab suci Al-Quran yang datangnya daripada Pencipta alam semesta ini iaitu Allah s.w.t. serta direkodkan dalam hadis-hadis sahih Nabi Muhammad s.a.w.


Jenayah yang Disabitkan Hukum Hudud

            Antara kesalahan atau jenayah yang dikenakan hukuman hudud ialah berzina, menuduh seseorang melakukan perbuatan zina, meminum minuman keras atau arak, mencuri, merompak, melakukan pemberontakan dan keluar daripada agama Islam atau murtad. Setiap jenayah yang dilakukan seseorang penjenayah perlu memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan sebelum disabit dengan hukuman hudud yang diperjelas di bawah. Justeru, Islam bersifat rasional dan tidak bertindak terburu-buru dalam menjatuhkan hukuman kepada ummatnya.

Hukuman Hudud yang Dijatuhkan bagi Setiap Kesalahan

            Bagi pesalah yang melakukan kesalahan zina, pesalah akan dikenakan hukuman 100 kali sebatan bagi yang belum berkahwin, manakala bagi yang telah berkahwin dikenakan hukuman rejam dengan tanah keras yang digumpal sehinggalah pesalah meninggal dunia. Seterusnya, bagi kesalahan menuduh seseorang yang baik berzina, pesalah akan disabitkan dengan hukuman 80 kali sebatan dan tidak dibenarkan daripada menjadi saksi selama-lamanya. Manakala, Islam telah menetapkan hukuman 40 kali sebatan bagi peminum arak yang meminumnya di hadapan dua orang saksi lelaki atau peminum mengakui perbuatannya itu.
Selain itu, Islam menggariskan hukuman kepada pencuri ialah memotong tangannya yang mempunyai syarat-syarat spesifik sebelum ia dikenakan hukuman. Dengan syarat-syarat yang ditetapkan, tidaklah secara semberono Islam menjatuhkan hukuman sedemikian kepada umatnya. Manakala, bagi perompak pula cara hukum hudud yang diimplementasikan ialah sekiranya rompakannya itu sampai ke tahap membunuh, hendaklah perompak dibunuh dan jika hanya merompak sahaja hendaklah dipotong  tangan dan kakinya secara bersilang iaitu tangan kanan dan kaki kiri dan seterusnya kaki kanan dan tangan kiri bagi kesalahan yang berlaku seterusnya. Sekiranya hanya menganggu ketenteraman awam hendaklah dipenjara.
Islam juga tidak memandang remeh isu keluar daripada agama Islam atau murtad. Hal ini kerana ia berkait rapat dengan pegangan akidah seseorang. Sekiranya seseorang itu murtad, maka perlu dijalankan hukuman bunuh ke atasnya kerana orang yang murtad itu telah mengakui secara terang-terangan bahawa dia telah berpaling tadah daripada agama Islam setelah diberi tempoh untuk bertaubat kepada Allah sebanyak tiga kali atau tiga bulan.
Akhir sekali, kesalahan yang disabitkan hukuman hudud kepada pemberontak kepada kerajaan Islam yang taat kepada perintah Allah dan Rasul-Nya hendaklah diperangi mereka dengan membunuh. Pemberontak yang dimaksudkan ini adalah orang-orang yang melakukan kerosakan harta benda awam dan membunuh orang yang tidak bersalah. Segala yang telah ditetapkan hukuman dalam Islam ini bukan rekaan manusia semata-mata tetapi buktinya disebut di dalam kalam Allah kitab Al-Quran dan hadis Rasul-Nya.

Sebat cara Islam bagi lelaki
Sebat cara Islam bagi wanita
Sebat secara sivil


Perbandingan Hukuman Hudud dengan Hukuman Sivil

Antara spesifikasi hukuman sebat yang dikenakan dalam hukuman sivil adalah rotan yang digunakan terdiri dari berbagai saiz, pesalah akan ditanggalkan pakaiannya dan digantikan dengan pakaian cawat yang hanya menutupi bahagian kemaluan depan sahaja. Justeru, bahagian daging punggung akan terdedah untuk disebat manakala pesalah akan dibaringkan secara berdiri pada rangka yang dikhaskan dan diikat kedua-dua kaki dan tangannya. Sesetenggah penyebat akan menyebat pesalah dengan cara terus dan ada sesetenggah penyebat akan menyebat dengan cara sentapan. Oleh yang demikian, sebatan dengan cara sentapan lebih menyakitkan sehingga pesalah dapat merasakan cebisan kulit tersentap keluar.
Berbeza dengan cara sebatan Islam, panjang rotan tidak melebihi 1.22 meter, tebal tidak melebihi 1.25 sentimeter. Jika pesalah wanita yang hamil, hukuman dilaksanakan selepas dua bulan melahirkan anak. Tambahan, sebatan tidak boleh mengenai muka, kepala, perut, dada atau bahagian sulit. Pesalah lelaki disebat cara berdiri manakala pesalah perempuan disebat dalam keadaan duduk. Sebatan juga dikenakan dengan kekuatan yang sederhana kerana penyebat tidak boleh mengangkat tangannya melebihi kepala. Oleh itu, ia tidak melukakan kulit pesalah. Walaupun hukuman hudud dijalankan di hadapan khalayak ramai, ia sebenarnya memberi pengajaran kepada orang-orang yang memerhatikan proses tersebut supaya tidak melakukan kesalahan yang sama.

 
Kebaikan Hukuman Hudud dari Perspektif Saintifik dan Psikologi

Bagi penzina yang belum berkahwin mereka mempunyai antibodi limfosit T4 yang kuat dan masih bertenaga. Sekiranya seseorang penzina itu dihinggapi HIV selepas penzinaannya, limfosit T4nya akan diserang oleh HIV yang akan menyebabkan sel-sel tersebut musnah. Berdasarkan kajian, perkara ini boleh disembuh melalui penderaan pada badannya bagi merangsang penghasilan sel-sel T4 yang baru. Jika penghidap AIDS sudah berkahwin apabila dihinggapi HIV, sel-sel T4 mereka telah lemah berbanding mereka yang belum berkahwin. Kelemahan ini berpunca daripada sum-sum tulang yang mengalami sedikit hakisan dan kurang menghasilkan antibodi kerana lebih banyak ditumpukan ke arah menghasilkan sperma-sperma yang baru. Penzina jenis ini tidak akan dapat diselamatkan daripada virus HIV dan rejam sehingga mati adalah merupakan penyelesaian terbaik bagi mengelakkan penyebaran penyakit di samping memberikan pengajaran yang menyebabkan orang takut untuk melakukan kesalahan yang sama.
Manakala, dari sudut psikologinya, hukuman memotong tangan bagi pencuri adalah memberikan pemilik barang yang dicuri itu suatu perasaan tenteram dalam jiwanya. Daripada dapatan awam, umum menyatakan perasaan tidak puas hati dengan pencuri yang mungkin sekali telah mencuri barang yang mereka sayangi. Suatu persoalan yang perlu difikirkan, siapakah yang lebih layak dikasihani, si pencuri atau mangsa kes curi yang mungkin kehilangan beribu-ribu ringgit hasil kecurian yang berlaku ke atasnya? Oleh itu, kita seharusnya memikirkan emosi yang dirasai oleh mangsa tersebut dan hudud memberi solusi sebagai mendidik pencuri dan orang di sekelilingnya. Namun, Islam menganjurkan kepada sifat bermaaf-memaafkan yang sekaligus boleh menggugurkan hukuman tersebut kepada si pencuri sekiranya dimaafkan oleh mangsa.
Pasakan akidah yang luhur akan menghasilkan individu muslim yang beriman dan bertaqwa kepada Allah secara konsisten. Hal ini kerana, agama Islam bukanlah suatu agama persinggahan. Sebagai contoh, apabila seseorang itu mahu memeluk Islam, dia menganutinya dan apabila dia membencinya kerana salah fahamnya terhadap ajaran Islam, individu tersebut sewenang-wenangnya ingin keluar daripada agama Islam. Malahan, individu tersebut juga akan mewujudkan gerakan untuk memurtadkan aqidah umat Islam yang lainnya. Justeru, Islam sangat menitik beratkan mengenai isu aqidah seperti ini. Maka, ini sebahagian sebab mengapa Allah memberi hukuman yang dikenakan kepada mereka yang murtad.

Kesimpulan

Sebagai impaknya, perlaksanaan hukum hudud ini telah mengurangkan kadar jenayah di sesebuah negara. Hal ini dibuktikan lagi dengan perlaksanaan hukuman ini di negara Arab Saudi berbanding negara maju lain seperti Amerika Syarikat dan Jepun. Selain itu, hukum hudud hanya dikenakan dikenakan terhadap orang Islam sahaja namun jika orang bukan Islam melakukan kesalahan, mereka diberi pilihan. Mereka akan dikenakan hukuman sivil (takzir) kecuali permintaan mereka untuk dikenakan hukuman hudud kerana sejarah pernah mencatatkannya ketika kegemilangan pemerintahan Islam.
Perkara ini menunjukkan bahawa hukum hudud telah berjaya mendidik manusia supaya takut melakukan jenayah dan kesalahan, tetapi sentiasa mengingati Allah, Penciptanya. Akhir kalam, sekiranya negara Somalia sebuah negara yang mengalami krisis kebuluran pun melaksanakan hukum hudud, mengapa bukan di negara kita? Fahamilah hudud dengan kefahaman yang sebenar dan yakinlah dengannya, kerana akhirnya ia akan berkait dengan aqidah kita sebagai individu Muslim. Wallahua’lam.
“Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?” (Surah Ar-Rahman, 55: 13, 16, 18, 21, 23, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 45, 47, 49, 51, 53, 55, 57, 59, 61, 63, 65, 67, 69, 71, 73, 75 dan  77)
Ulasan oleh:
Mohd Syahmir bin Alias,
Setiausaha Agung,
Persatuan Mahasiswa Islam USM,
2011/2012.

TAHNIAH KEPADA PENERIMA PENGHARGAAN KHAS ANUGERAH MAAL HIJRAH USM 1433


Persatuan Mahasiswa Islam USM mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada saudara Musmuliadi bin Kamaruding, 22 yang telah disenaraikan sebagai salah seorang penerima Penghargaan Khas Anugerah Maal Hijrah yang diadakan pada 21 Disember 2011.

Anugerah ini disampaikan oleh Yang Berbahagia Prof. Dato' Omar Osman dalam Majlis Sambutan Maal Hijrah 1433H peringkat Universiti Sains Malaysia. Majlis yang diadakan di Dewan Budaya, Universiti Sains Malaysia ini dirasmikan oleh oleh TYT Tun Dato' Sri Utama (Dr.) Hj. Abdul Rahman Hj. Abbas, Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang.

Musmuliadi Kamaruding, HBP/3
Sebanyak tiga kategori di anugerahkan pada kali ini iaitu Penghargaan Khas Anugerah Maal Hijrah, Anugerah Kecemerlangan Maal Hijrah dan Anugerah Tokoh Maal Hijrah. Seramai 21 orang telah dipilih menerima Penghargaan Khas Anugerah Maal Hijrah,manakala bagi Anugerah Kecemerlangan Maal Hijrah dengan memperlihatkan tiga kategori iaitu Sokongan, Akademik dan Pengurusan serta Profesional, seramai 20 orang.
Ditanya mengenai perasaan beliau, Musmuliadi melahirkan rasa kesyukuran kepada Allah SWT selepas dimaklumkan terpilih sebagai salah seorang penerima Penghargaan Khas Anugerah Maal Hijrah. “Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT. Allah sentiasa bersama dengan kita. Terima kasih buat ibu bapa yang banyak mendidik dan sahabat-sahabat sekalian yang banyak membantu”, katanya.

Beliau diwakili oleh Ustaz Mohd Razen bin Rosely untuk menerima anugerah ini kerana beliau kini berada di negeri  kelahiran, Sabah. Anak muda yang bergiat aktif ini  merupakan Exco Pembangunan Insaniah Majlis Perwakilan Pelajar USM sidang 2010/2011, yang juga mantan Pengerusi Lajnah Tarbiyyah dan Kepemimpinan Persatuan Mahasiswa Islam USM 2010/2011. Selain itu, beliau juga pernah menyandang jawatan Exco Sukan Perkumpulan Siswa-Siswi Sabah 2010/2011 dan Exco Kerohanian Kor Sukarelawan Polis USM 2010/2011.

Beliau menambah, “Ingatlah bahawa Allah sentiasa bersama dengan kita. Semua yg dilakukan haruslah diniatkan kerana Allah SWT. Tegurlah dan peringatkanlah diri ini jika melakukan kesalahan dan kesilapan”. Beliau menerima sijil penghargaan, sebuah jam tangan dan wang bernilai RM 500.00.

Pada sambutan itu, Tun Dato' Sri Utama (Dr.) Hj. Abdul Rahman Hj. Abbas berkenan menganugerahkan Tokoh Maal Hijrah 1433H Universiti Sains Malaysia kepada Prof. Tan Sri Dato’ Dzulkifli Abdul Razak, Naib Canselor Universiti Antarabangsa Albukhary juga mantan Naib Canselor Universiti Sains Malaysia. Persatuan Mahasiswa Islam 2011/2012 mengucapkan setinggi tahniah buat Prof Dzulkifli Abdul Razak.

Tahniah juga ditujukan kepada Musmuliadi bin Kamaruding di atas penganugerahan ini. Semoga beliau tetap istiqomah di dalam perjuangan beliau dan menjadi contoh tauladan kepada mahasiswa-mahasiswi yang lain untuk terus bergerak mencipta kejayaan.


Sunday, December 18

SEMURNI JALINAN UKHUWAH PMIUSM & RMUTPTanggal 17 Disember 2011, sebuah kunjungan bersejarah yang diterima oleh Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Sains Malaysia (PMIUSM) daripada barisan pimpinan dan ahli Rakan Masjid Universiti Teknologi Petronas (RMUTP) telah memberi satu suntikan semangat dalam kerjasama dakwah dan tarbiyah dengan perkongsian yang dilakukan di antara kedua-dua buah gerakan mahasiswa Islam kampus.

Program yang berlangsung selama setengah hari ini menjadi wadah kepada para pimpinan PMIUSM dan RMUTP berkongsi tentang perancangan aktiviti dan pengurusan organisasi di samping berkongsi kaedah terbaik dalam menyelesaikan masalah yang wujud sama ada di dalam organisasi sendiri dan juga lajnah-lajnah. Walau masa agak terhad, namun masa yang ada dimanfaatkan sebaik mungkin oleh pimpinan PMIUSM dan RMUTP agar dapat memberi impak yang maksimum terhadap pengurusan organisasi serta strategi penyebaran dakwahdan islah di dalam kampus masing-masing. 

Selesai sesi diskusi dan perkongsian, pimpinan PMIUSM serta pimpinan dan ahli RMUTP berkesempatan melawat tapak Karnival BioP Town 2.4 yang diadakan di Padang Kawad, sebelum berangkat pulang. Delegasi kepimpinan RMUTP yang ke-12 yang diketuai oleh Presiden, Saudara Mohamad Hafizi bin Zakria memuji keindahan landskap dan fasiliti di USM berikutan lawatan ringkas di sekitar kampus USM induk.

Selain itu, PMIUSM sidang 2011/2012 melalui Yang Di-Pertua, Saudara Nor Azam bin Mohamad Tamjis meraikan ziarah bermakna daripada RMUTP yang merupakan entiti besar gerakan mahasiswa Islam di Universiti Teknologi Petronas. Diharapkan pertemuan ini, memberi ruang lingkup pemikiran yang berbeza di mana sesebuah agensi Islam itu tidak boleh hanya memandang dari satu sudut yang sama di dalam pengurusan organisasi dan strategi penyebaran dakwah, tetapi mencari pelbagai alternatif, skema dan modul terkini yang menepati kehendak masyarakat kampus.

Walau pertemuan ini singkat, semoga ukhuwah yang dibina tidak terhenti sampai di sini. Di harapkan ilmu yang telah dikongsi berfungsi sebagai pemangkin paksi dakwah yang bakal memacu jihad di jalan Allah. InsyaAllah. Sayidina Ali pernah berpesan,"kebatilan yang terancang boleh mengalahkan kebenaran yang tidak terancang."

Friday, December 16

PMIUSM MENGECAM PENERBITAN VIDEO SONGSANG TENTANG HUDUD


Persatuan Mahasiswa Islam USM merasa masih belum terlambat untuk pihak PMIUSM mengecam penerbitan video “Musim Hudud” dan “Lagi Hudud Pas” yang hangat diperkatakan dan ianya disiarkan di laman YouTube. Video-video tersebut secara terang-terangan memperlekehkan serta mempermain-mainkan hukum hudud. Umum sepatutnya mengetahui bahawa hukum hudud adalah suatu ketetapan daripada Allah s.w.t dan ianya bukan suatu ketetapan milik mana-mana individu mahupun parti politik. Dalam Surah Al-Baqarah ayat 229 Allah berfirman mafhumnya:

“… yang demikian itu batasan-batasan (hudud) Allah, maka janganlah kamu melampauinya. Dan barangsiapa melampaui (melanggar) batas-batas Allah, maka mereka itu adalah orang-orang yang berbuat kezaliman”Kami berpendirian video ini merupakan sebuah jenayah terhadap hukum Allah. Meremehkan hukum Allah merupakan satu jenayah terhadap agama. Selain itu, pihak penerbitan “Sembang Rakyat” ini juga telah memberi gambaran yang buruk mengenai syariat Islam kepada orang-orang bukan Islam. Malah, kekeliruan dalam kalangan orang Islam juga akan timbul terutama Muslim yang masih belum jelas tentang pensyariatan hudud. Berbeza pandangan politik bukanlah suatu menjadi masalah. Namun, jangan sesekali hukum Allah dipertikaikan kerana kejahilan dan kurang ilmu terhadapnya.

Justeru, pihak kami mendesak semua yang terlibat dalam pembikinan video-video tersebut memohon maaf secara terbuka dan menyarankan mereka bertaubatlah kembali kepada Allah. Hal ini kerana, menghina dan mempermain-mainkan hukum Allah adalah sesuatu yang membawa kepada kekufuran. Allah berfirman dalam Surah Al-Maidah ayat 44 dan 46, mafhumnya:

“… dan sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan Allah, maka mereka itulah orang-orang yang zalim… (44) … dan sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah, maka mereka itulah orang-orang yang fasik.” (46) 

Tiada jalan lain yang lebih baik bagi penulis skrip, pelakon dan seluruh krew penerbitan video tersebut selain memohon maaf secara terbuka kerana tindakan mereka yang menimbulkan kemarahan umat Islam dan bertaubat kerana mempersendakan hukum Allah.

Pihak PMIUSM juga memuji tindakan Solidariti Muslim Prihatin yang menyiarkan sebuah video untuk melakukan pemurnian semula terhadap hukum hudud yang bertajuk “Oley!”. Semoga dengan pemurnian tersebut, masyarakat Malaysia amnya dan mahasiswa khususnya memahami pensyariatan hukuman hudud tersebut. Semoga segala persepsi negatif yang ditaburkan mencapai respon positif daripada segenap lapisan masyarakat.


Thursday, December 15

WAKIL PMIUSM KE KONVENSYEN KEPIMPINAN DAKWAH PULAU PINANG

DARI MEJA LAJNAH DAKWAH DAN PERHUBUNGAN
PERSATUAN MAHASISWA ISLAM, UNIVERSITI SAINS MALAYSIA

18 MUHARAM 1433 H/14 DISEMBER 2011 M – Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Sains Malaysia telah dijemput untuk menghadiri ke Majlis Konvensyen Kepimpinan Dakwah peringkat Pulau Pinang di Kompleks Tabung Haji Pulau Pinang, Bayan Lepas. Kami menghantar empat orang wakil daripada jawatankuasa tertinggi PMIUSM untuk ke majlis konvensyen tersebut. Majlis Konvensyen Kepimpinan Dakwah tersebut dirasmikan oleh Y.B. Dato’ Mansor bin Othman, Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang dan turut dihadiri oleh Y.B. Tuan Haji Maktar bin Haji Shafee, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Hubungan Seranta Pulau Pinang serta Tuan Haji Ellias bin Haji Zakaria, Yang Di-Pertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang.

Bentuk pengisian pada konvensyen tersebut adalah pembentangan kertas kerja daripada empat orang individu yang pakar pada topik yang dibentangkan. Empat kertas kerja telah dibentangkan. Antaranya:
  1. Transformasi Dakwah (oleh: Y.Bhg Dato’ Dr. Siddiq Fadzil, Presiden Kolej Dar Al-Hikmah, Selangor)
  2. Strategi Menangani Gejala Sosial dan Murtad (oleh: Y.Bhg Dr. Abu Bakar bin Sarpon, Timbalan Presiden Institut Integriti Malaysia)
  3. Dakwah dan Media (oleh: Tuan Haji Ahmad Azam bin Abdul Rahman, Presiden Future Global Network Foundation)
  4. Dakwah dan Undang-undang (oleh:  Y.Bhg. Profesor Dr. Abdul Aziz bin Bari, mantan Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, UIAM)
Kesemua topik yang dibentang dan dibincangkan adalah mengenai isu dakwah di Malaysia yang kelihatan ada beberapa kelopongan yang perlu ditampal dan diisi melalui pengkajian bernas oleh para da’ie. Kesemua pihak kerajaan mahupun NGO, dan tidak terkecuali individu yang cakna pada urusan dakwah seharusnya mengambil inisiatif bagi memastikan gerakan dakwah di Malaysia ini hidup atas dasar keimanan yang teguh kepada Allah s.w.t. tidak kiralah ia berurusan dengan mana-mana aspek kehidupan manusia, sekalipun urusan pendidikan, undang-undang, media, dan sebagainya.

Berdasarkan keseluruhan pembentangan kertas kerja dan persoalan yang dikemukakan oleh hadirin jemputan konvensyen tersebut, Lajnah Dakwah dan Perhubungan Persatuan Mahasiswa Islam USM membawa satu rumusan penuh untuk diperhatikan dan difikir kembali oleh mahasiswa, iaitu:

“MAHASISWA SEHARUSNYA MELIHAT ISU-ISU AGAMA ISLAM SEBAGAI SESUATU YANG BERKAIT RAPAT DENGAN AQIDAH. TANPA AQIDAH YANG KUAT, UMAT ISLAM AKAN JATUH LEMAH. SEKIRANYA SEMUA ISU-ISU AGAMA ISLAM DIPOLEMIKKAN ATAU DIMANIFESTASIKAN SEBAGAI ISU POLITIK ATAU IDEALISME MANA-MANA KUMPULAN YANG BERKEPENTINGAN, WAJARKAH KITA SEBAGAI GOLONGAN INTELEK MEMBIARKAN SAHAJA PERKARA TERSEBUT DIJADIKAN SEBAB PERTIKAMAN. OLEH ITU, PERBINCANGAN BAIK ATAS DASAR MEMPELAJARI ISU TERSEBUT SECARA TELUS DARI AKAR UMBI, DENGAN BERPAKSIKAN AQIDAH YANG MANTAP ADALAH SOLUSI BAIK DAN LEBIH INTELEK.”

OLEH:
SAKINAH BINTI OMAR,
TIMBALAN PENGERUSI LAJNAH DAKWAH DAN PERHUBUNGAN
PERSATUAN MAHASISWA ISLAM USM

Tuesday, December 13

SEMBAH TAKZIM ATAS PERTABALAN DYMM YANG DI-PERTUAN AGONG KE-14

Tuanku Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah
Persatuan Mahasiswa Islam  Malaysia Universiti Sains Malaysia merakamkan sembah tahniah dengan penuh takzimnya kepada Tuanku Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah atas perlantikan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong  ke 14 yang baru berkuatkuasa pada 13 Disember ini untuk tempoh lima tahun.

Majlis Raja-Raja dalam mesyuarat khasnya bersetuju mengisytiharkan Sultan Abdul Halim sebagai Yang Di-Pertuan Agong yang mana turut mencatat sejarah baru iaitu menjadi Yang Di-Pertuan Agong buat kali yang kedua dalam sejarah pemerintahan baginda. Kali pertama baginda menaiki takhta ialah pada tahun 1970 sehingga ke tahun 1975 iaitu sebagai Yang di-Pertuan Agong yang kelima. 

Sultan Abdul Halim diputerakan pada 28 November 1927 di Istana Anak Bukit, Alor Setar, Kedah. Baginda menaiki takhta pada 14 Julai 1958 selepas kemangkatan ayahanda baginda Sultan Badlishah. Lulusan Wadham College Oxford United Kingdom dengan ijazah Sains Sosial dan Pentadbiran Awam, baginda pernah menyertai Perkhidmatan Awam Negeri Kedah dalam tahun 1950an.

Sementara itu, Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V dipilih menjadi Timbalan Yang di-Pertuan Agong untuk tempoh yang sama, menurut kenyataan akhbar dari Jabatan Perdana Menteri. Sultan Muhammad V, 42, dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan ke-29 pada 13 Sept 2010. Canselor Universiti Malaysia Kelantan itu diputerakan di Kota Baharu, Kelantan pada 6 Oktober 1969.

Semoga Tuanku Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah dilanjutkan usia dan diberikan kesihatan untuk menjalankan tugas sebagai Yang Di-Pertuan Agong Malaysia ke-14. Menjunjung kasih juga PMIUSM persembahkan kepada Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin di atas khidmatnya sebagai DYMM Yang Di-Pertuan Agong ke-13 sejak tahun 2006 sehingga tahun 2011. Semoga Allah memberkati usia Tuanku. Daulat Tuanku.

TAHNIAH PROFESOR ADNAN HUSSEIN, TNC HEPP USM

Profesor Adnan Hussein, TNC HEPP baru USM
Persatuan Mahasiswa Islam USM mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Profesor Adnan Hussein yang baru dilantik sebagai Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal dan Pembangunan Pelajar Universiti Sains Malaysia pada 12 Disember yang lalu. Dekan Pusat Pengajian Komunikasi USM ini dilantik sebagai TNC HEPP USM selama tiga tahun bermula 1 Disember 2011 sehingga 30 November 2014. Jawatan Timbalan Naib Canselor (HEPP) USM kosong sejak 28 September lalu apabila Profesor Dato’ Omar Osman dilantik sebagai Naib Canselor USM.

Mengenai latar belakang akademik beliau, Profesor Adnan berasal dari Kota Bharu  mendapat ijazah pertama dalam bidang Antropologi dan Sosiologi dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada tahun 1986 sebelum melanjutkan pengajian pada peringkat sarjana dengan memperolehi M.Sc. (Journalism and Mass Communication), Iowa State University (1989) dan ijazah Doktor Falsafah (Ph.D) (Communication) dari  University of Utah (1994).

Ditanya oleh pihak Berita USM tentang perasaannya setelah menerima watikah pelantikannya dari Dato’ Seri Mohd. Khaled Noordin, Menteri Pengajian Tinggi di Putrajaya, Prof. Adnan berkata, beliau menerima tanggungjawab dengan penuh kesedaran terhadap amanah besar yang dipikulnya.

“Terdapat banyak cabaran yang ada sekarang ini dalam persekitaran universiti yang banyak berubah dan berbeza sekarang ini yang memerlukan kita melihat semula peranan universiti dan siswa-siswi seluruhnya  bagi memastikan keberkesanan usaha yang dilakukan,”

Tambahnya lagi, universiti perlu melibatkan seramai mungkin mahasiswa-mahasiswi agar dapat mengoptimumkan hasil dalam usaha yang dilakukan oleh universiti selain daripada pembangunan akademik yang sememangnya telah sedia diambil perhatian utama selama ini.

“Saya ingin berusaha untuk memastikan siswa-siswi kita dapat kemahiran insaniah (soft-skill) yang diperlukan untuk membolehkan mereka berjaya pada masa depan,”

Prof. Adnan pernah menjadi guru pada tahun 1980-1982 sebelum menjadi pensyarah di USM pada tahun 1994 dan dilantik sebagai Profesor Madya pada tahun 2002 sebelum kemudiannya dilantik sebagai Profesor mulai Julai 2011.  Prof. Adnan Hussein dilantik sebagai Dekan Pusat Pengajian Komunikasi pada Mac 2007.

Prof. Adnan bin Hussein juga adalah seorang pemimpin mahasiswa yang aktif di zaman pengajiannya. Beliau adalah Ahli Majlis Perwakilan Mahasiswa (Umum) UKM, 1984-85, Ahli Majlis Perwakilan Mahasiswa (Fakulti) UKM, 1983-84, Presiden Persatuan Mahasiswa Komunikasi UKM, 1983-84, Pengerusi Kelab Bolasepak UKM, 1983-84, Kapten Pasukan Bolasepak UKM, 1983-84, wakil Pasukan Bolasepak UKM, 1982-1986, Pengerusi Kumpulan Teater UKM, 1984-85, Presiden Malaysian Student Association, University of Utah, 1991-92 dan Setiausaha Agung Islamic Student Organisation, University of Utah, 1990-91.

Semoga dengan perlantikan ini, USM akan melalui transformasi pengajian tinggi dan peningkatan prestasi ke tahap yang lebih cemerlang sebagai universiti bertaraf dunia. PMIUSM mendoakan kejayaan Prof. Adnan Hussein dalam mengemudi mahasiswa-mahasisiwi ke arah kekuatan rohani, jasmani dan intelek. Insha-Allah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...